Ecoavícola

A Ecoavícola fa catorze anys que crien aviram a la zona del Parc Natural del Cadí-Moixeró, un dels indrets amb menys contaminació de Catalunya. Tenen cura de tot el procés, des del naixement de les cries fins al seu destí final.

La cria de pollastres es fa a partir d’un sistema semiextensiu, en què els animals tenen accés lliure a un pati de pastura i s’alimenten de cereals ecològics. D’aquesta manera, viuen en tranquil·litat en un entorn ideal per al seu creixement.

La família Casanova té cura de tots els detalls per afavorir el seu benestar.

Aviat

A tocar del poble de l’Almadrava, a cavall entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Arnau Sabaté cria pollastres ecològics de la raça penedesenca negra.

Fa poc més de dos anys, el 2018, va establir-se amb la seva parella, la Lídia (psicòloga, del Pla d’Urgell), a la petita finca de 4 hectàrees on crien els pollastres i també tenen horta ecològica, garrofers i oliveres.

L’Arnau va treballar collint cireres, fent classes de sensibilització ambiental, veremant… I ha acabat tornant a les arrels, al Baix Camp, i criant pollastres ecològics, que pasturen en llibertat entre bancals, bosc i parets de pedra seca. Una de les prioritats d’Aviat és el benestar dels animals: els pollastres s’alimenten amb pinso ecològic i dormen a l’interior d’habitacles de fusta PEFC fabricats  a mà per l’Arnau.

Disposen de l’acreditació CCPAE i la de Venda de Proximitat Directa i Venda de Proximitat Circuit Curt, i tota la granja funciona amb energies renovables.

Pollastre del Montseny

Ja fa uns anys que Pere Molins va fer realitat el seu somni: viure envoltat de natura i dedicar el dia a dia a tenir cura dels animals, preparar comandes i repartir-les, creant des de les arrels la seva petita empresa.

Els pollastres que cria tenen qualitat reconeguda internacionalment, i pasturen a l’aire lliure pels boscos i els prats del Parc Natural del Montseny. S’alimenten a base de blat de moro, soja, blat i civada en les proporcions més saludables, i també d’herbes, cuques i cargols que troben a l’exterior.

La cria dels pollastres es fa des del primer dia de vida fins que estan a punt per portar-los a l’escorxador. El resultat d’aquest procés natural i manual és un pollastre de pagès de carn tendra, gustosa i de qualitat única.

Tatjé de Viladordis

D’ençà que tenia 22 anys, Joan Tatjé cria conills a Viladordis, a Manresa. Aquesta petita explotació agrícola i ramadera familiar es va establir a la postguerra i ha anat evolucionant amb els anys: on abans hi havia porcs i vedells, ara hi ha conills, i fa poc més de deu anys, amb la incorporació del seu fill Marc, van engegar el projecte de la cria de colomins.

Són l’única granja de Catalunya que cria i comercialitza colomins, una au amb molta tradició a taula i molt valorada en l’alta cuina.

Pel que fa als conills, són de pelatge de color i ulls negre. A l’engreix s’alimenten amb un pinso més fibrós i de baix contingut energètic, a base de productes vegetals. Això fa que el creixement sigui més lent, per aconseguir una millor qualitat i textura de la carn.

Actualment venen a carnisseries i particulars.

Planeses

Gràcies a Edurne Bordas, Planeses neix el 2011 amb la voluntat d’anar més enllà de la producció d’aviram. Juntament amb el doctor Marc Gràcia, de la CREAF (Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals), dirigeixen aquesta empresa d’agricultura orgànica regenerativa, que busca noves maneres de treballar la terra tenint cura del paisatge i recuperant-ne la fertilitat natural amb la rotació de conreus i de pastures.

A la parada de Planeses del Mercat hi trobareu pollastre fresc i conserves.

Els pollastres es crien en tancats mòbils, que es traslladen diàriament perquè els animals puguin disposar d’una pastura nova. La seva alimentació es completa amb grans ecològics. D’aquesta manera, els pollastres creixen a ritme lent i s’escorxen i es preparen a les instal·lacions de Planeses.