La Rocassa

La Rocassa és una masia situada a Muntanyola, a Osona, i allà és on, des de l’any 2012, les dues famílies de pagesos que la formen tenen les terres de conreu, l’explotació i l’obrador on preparen tots els productes. El seu lema és De la terra al plat. Segueixen el cicle productiu de la terra i controlen totes les fases del procés: des del naixement dels porcs, passant per la selecció de la carn, fins a l’elaboració i l’assecatge dels embotits de manera artesana.

Es tracta d’una petita explotació amb l’objectiu d’elaborar un producte diferenciat, assegurar el benestar dels animals i oferir carn de la millor qualitat, sense colorants ni conservants. Els seus porcs es crien amb jaç de palla i a l’exterior, gaudint de llum natural i espai durant tot el dia, i amb una alimentació sense antibiòtics.

Fussimanya

Fussimanya va començar la seva història l’any 1971 a Tavèrnoles.

Com a elaboradors artesans d’embotits, amb els anys han perfeccionat  i millorat les tècniques per aconseguir uns productes de la millor qualitat, amb el sabor autèntic que els fa únics.

Formen part del col·lectiu Osona Terra, associació de pagesos, artesans i oficis de boca de la comarca d’Osona.

Casa Oms

Casa Oms és el nom d’un petit obrador familiar d’embotits artesans dels Hostalets de Balenyà, a la Plana de Vic (Osona), amb vuitanta anys d’història. Tot va començar quan l’avi, Lluís Oms, va obrir una botigueta al poble. El seu fill Lluís va agafar el relleu i va fer créixer l’empresa amb l’elaboració de productes cuits.

La producció és molt limitada en tots els embotits que elaboren, per als quals fan servir peces nobles del porc, espècies i ingredients especials, com la ratafia i el vermut, en les receptes més atrevides. La innovació –en formats, formes d’envasat i nous productes– i l’excel·lència per a ells són el futur.

Formen part del col·lectiu Osona Terra, associació de pagesos, artesans i oficis de boca de la comarca d’Osona.

Xolís d’Adons

A 1.400 metres d’altitud, a la comarca de l’Alta Ribagorça, neix Xolís d’Adons, dedicada a la producció artesana d’embotits. És allà on l’any 2009 va anar a viure Marta Serradell, iniciant aquest projecte. El seu objectiu era recuperar receptes ancestrals i elaborar embotits cuits i curats a la manera tradicional, i alhora assegurar-ne la màxima qualitat. El tret diferencial del Xolís d’Adons és que fan l’assecat de l’embotit de manera natural al celler, aprofitant les baixes temperatures de l’hivern pirinenc i els vents procedents de l’Aneto i la Maladeta.

El seu producte estrella és el xolís, típic de la comarca, però també elaboren altres productes fets amb carn de porc, com ara secallona, llom, bull i botifarra. La manera com els fan és única, atès que només hi ha un altre productor que elabora els embotits d’aquesta manera i sense afegir-hi cap conservant ni colorant, més enllà de la sal i el pebre, que garanteixen la conservació correcta de l’aliment.

DPagès

La Marta i en Martín són dos joves enginyers agrònoms i màster en Sanitat i Producció Porcina que, després d’anys treballant en el sector porcí convencional, van decidir que una producció més sostenible, responsable i allunyada de la indústria era possible, així que el 2012 van engegar Dpagès.

Tenen porcs són de la raça negra Gascó, que destaca per l’excel·lent qualitat de la carn, tenen accés permanent a l’aire lliure i els alimenten exclusivament amb farina de cereals ecològics i farratge ecològic.

Estan convençuts que en una explotació petita com la seva s’ha de tancar el cercle entre el productor i el consumidor –que “sap valorar l’amor i la passió que hi posem”–, així que també fan venda directa, a la botiga que tenen a la plaça del Ruc de Solsona.

Cal Rovira

Al bell mig de les petites valls del Baix Berguedà, a prop de la riera de Merlès, a Sagàs, trobareu Casa Malla, la casa familiar dels germans Rovira. Un dels germans, en Jordi,  la seva companya Núria, i  en Marc, el fill de tots dos, treballen l’explotació agrària i ramadera familiar Cal Rovira, tot i que hi estan vinculats, d’una manera o altra, els cinc germans.

Era tradició, a les cases de pagès, diversificar per aprofitar tots els recursos de la mateixa finca: fer horta, tenir bestiar, cultivar el camp… A Cal Rovira continuen fent diferents activitats, però al centre hi ha els embotits artesans. Tenen 90 mares (raça Duroc, Landrace i ibèric) i controlen tots els passos del procés de criança, des del naixement fins a l’engreix, ja que conreen els cereals amb els quals elaboren el pinso per alimentar els porcs. I des del 2007 tenen obrador propi, on elaboren els embotits de manera artesanal.

 

Llavora

En aquesta parada del Mercat hi trobareu embotits de primera qualitat de productors que prioritzen el benestar dels animals: cada porc disposa de més de 2 m² a l’interior (en la producció convencional, l’espai és de 0,7 m²) i té accés a l’exterior, no fan servir antibiòtics de manera preventiva i els alimenten amb pinso ecològic. I, molt important, a Llavora no generen purins i són els únics que serveixen els productes en envasos compostables de blat de moro.

Al capdavant, Pino Delàs, llicenciat en Ciències Polítiques i ara pagès ecològic expert en conversió de granges, i el seu soci, el veterinari i enginyer agrícola Lluís Vila, especialista en porcí ecològic. Des del 2018, tenen el certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).