L’Avellana.cat

Al cor d’un dels municipis amb més tradició productora d’avellanes com és Riudoms, l’any 2010 neix La Negreta, tot i que des de molt abans Josep Zacaries ja es dedicava a la producció d’avellanes a les 14 hectàrees de les finques familiars, heretades del pare i de la mare: “A casa, tota la vida hi ha hagut avellaners. Vaig començar amb 16 anys”.

Produeix avellanes de la varietat negreta, autòctona del Camp de Tarragona i molt gustosa. L’any 2010, després de les repetides crisis que va viure el sector de l’avellana, van decidir crear la marca i elaborar ells mateixos el producte instal·lant un petit obrador a casa i distribuint les avellanes a petits comerços de la zona i al consumidor final. I el 2015 “vam fer el pas final”: van comprar un forn per torrar-les a casa i una màquina d’envasar. Conclou: “Vam optar més per la comercialització que per fer-nos grans”.

Fan dos tipus de producte: avellana de producció integrada (que comercialitzen en format torrat) i avellana ecològica (només la comercialitzen crua).

Ca Rosset

A Ca Rosset fa 300 anys que tenen cura de 25 hectàrees d’avellaners, ametllers i oliveres a Villalonga del Camp, la Selva del Camp i Alcover.

Filla, neta, besneta i rebesneta de pagesos del Camp de Tarragona, Ester Gomis, que actualment dirigeix Ca Rosset, es va formar com a química i treballava d’analista en uns laboratoris. Però, com diu ella, “soc de terra”, i amb 30 anys va tenir el coratge de fer allò que tants i tantes hem pensat mil i una vegades i va fer un cop de cap. Es va replantejar la vida. Va començar a treballar al tros ajudant els seus pares i a poc a poc va anar agafant el relleu familiar. Fa pocs mesos es va incorporar al negoci familiar la seva germana Irene.

I d’on ve el nom de Ca Rosset? Doncs, ben senzill: del color ros dels cabells de tota la família!