Casa Miliu

Fa més de 150 anys, el 1862, la família d’Emili Puchal va obrir un negoci de llegums al barri del Poblenou de Barcelona. A mitjan segle XX, es van instal·lar al mercat del barri, on la saga encara continua.

Emili Puchal explica que couen els llegums diàriament i que continuen fent servir algunes tècniques i receptes del besavi, els avis i els pares, i que això és el que fa que “els nostres llegums siguin excel·lents”. Tenen parades als mercats del Poblenou i la Barceloneta.

Càmara Arrossera del Montsià

Fundada l’any 1927, la Càmara Arrossera del Montsià és una cooperativa dedicada a la producció d’arròs al Delta de l’Ebre, un entorn privilegiat ideal per conrear l’arròs, per la seva fertilitat, humitat, diversitat i riquesa natural. Des del 1996, ostenten la denominació d’origen, que certifica el seu ús monovarietal de llavors procedents del Delta.

Un dels valors més essencials del projecte és la sostenibilitat, que garanteixen fent servir les tècniques d’agricultura controlada més segures per a la salut del consumidor i per a l’entorn natural. Els envasos que fan servir són 100% reciclables i d’elaboració sostenible certificada, i prescindeixen de materials contaminants per reduir l’impacte mediambiental. Fins i tot han aconseguit reutilitzar la pellofa de l’arròs com a substitut sostenible del plàstic.

 

Llegums Cuits Isar

Aquesta empresa familiar és un referent en la producció de llegums cuits a la província de Girona. Fa més de trenta anys que Josep Parés Serra i M. Lluïsa Codolar Auger van crear l’empresa familiar i li van posar de nom comercial les inicials d’Isabel i Arcadi, els pares d’en Josep.

Abans d’Isar, en Josep, la M. Lluïsa i la Carmen, la germana d’en Josep, treballaven a la parada de llegums que els oncles tenien al mercat del Lleó de Girona, però van tenir la idea de crear una empresa que repartís els llegums als clients. El 12 de setembre del 1990 començava aquella aventura: aquell dia van coure 92 quilos de llegums per als primers 15 clients, alguns dels quals encara avui continuen sent fidels a llegums Isar.

I en Josep i la M. Lluïsa també segueixen amb el mateix procés d’elaboració: posen els llegums en remull i l’endemà els couen a foc controlat i no gaire fort, perquè quedin sencers.

Agrària Vallès

Aquesta fusió de cooperatives històriques agràries del Vallès, creada l’any 2011, és una de les impulsores de la recuperació de les varietats tradicionals de la mongeta del ganxet, “la millor del món”. Conreen i elaboren de forma artesana mongeta del ganxet amb denominació d’origen protegida (DOP), tant en sec com cuita en conserva. Comercialitzen mongeta convencional i també ecològica, amb l’aval del CCPAE.

A més, tenen altres llegums típics de casa nostra, com ara cigró menut, llentia pardina, mongeta de la neu, fesol de l’ull ros… Amb seus a Vilanova del Vallès, les Franqueses i Sabadell, a la cooperativa també treballen per recuperar la varietat local d’olivera Vera, que va ser predominant a les comarques del Vallès, l’Anoia, el Bages i el Baix Llobregat. Des de fa unes setmanes, a més, han incorporat a la producció de conserves una nova línia de cremes i salses ecològiques.