Mas Montseny

El Mas Montseny data del segle XIX, però és a la dècada del 1940 quan la família Catà construeix un molí de pedra per produir oli per a consum propi i per als veïns de la zona. Després de quatre generacions i algunes actualitzacions, el Mas Montseny és un molí de referència per a l’elaboració d’oli a escala nacional.

El seu producte estrella és l’oli d’arbequina 100%, un oli dolç i agradable. Per produir-lo fan servir adobs orgànics i tractaments naturals, no químics, amb què aconsegueixen elaborar oli de manera ecològica. També es dediquen a la innovació, guanyant premis i concursos amb productes com ara l’oli d’alvocat.

Durant generacions i fins a l’època actual, els Catà han aconseguit connectar la tradició agrícola amb la modernitat per oferir el millor oli, de la manera més ecològica i amb el disseny d’envàs més curós i enfocat cap a la conservació del producte.

Molí dels Torms

El Molí dels Torms neix d’una llarga tradició: tres famílies i en total vuit generacions d’agricultors, cosa que els permet combinar experiència i innovació per iniciar, l’any 2005, aquest projecte d’elaboració d’oli de finca ecològic, orientat a la qualitat per sobre de la quantitat.

Aposten per criteris de producció ecològica i d’economia circular, reincorporant els subproductes de l’elaboració de l’oli i encarregant-se ells mateixos de tot el procés: de la terra al consumidor. Això és possible, entre altres coses, gràcies a l’ús de varietats locals d’oliva, molt adaptades a la climatologia i l’orografia de la zona. La varietat principal que produeixen és l’arbequina, però també concentren esforços a recuperar sis varietats antigues, que tenen l’origen més al sud de la península.

Les característiques climàtiques i del terreny on es troben les finques, a la comarca de les Garrigues, permet elaborar olis amb caràcter, molt aromàtics i intensos.

NouSegons

Amb 27 anys, l’Adrià és un dels paradistes més joves del Mercat, però l’ofici li ve de lluny: és la quarta generació dedicada a la producció d’oli provinent d’oliveres centenàries.

De les oliveres d’entre 200 i 300 anys neix NouSegons, un oli d’oliva verge extra de la varietat arbequina verda, en un paisatge lligat tradicionalment a aquest conreu. El clima sec, molt fred a l’hivern i calorós a l’estiu, amb poca pluja, és el que fa d’aquesta terra una terra d’oliveres.

A NouSegons, a més, fan servir tècniques de producció sostenible, protegint la vegetació natural de les finques i dels marges, que ofereix aliment i protecció als animals. Durant el mes d’octubre, quan les olives estan en el punt de maduració inicial, se seleccionen i es recol·lecten manualment, seguint el calendari lunar.