L’Ou de Rialb

La família de Dolors Marsol eren productors avícoles. Els pioners van ser els padrins, que van iniciar un petit negoci familiar. Més tard, als anys vuitanta, els pares de la Dolors van agafar les regnes del negoci de la cria de pollastres i van construir les granges a la Baronia de Rialb. Ara, la Dolors i el seu home són al capdavant de l’empresa familiar, però van decidir buscar una nova sortida i es van centrar en la producció i la comercialització d’ous. A més, van fer la conversió de part de l’explotació per produir ous ecològics, que tenen el certificat del CCPAE.

La Dolors s’ha dedicat tota la vida al negoci familiar, així que no li va costar gaire posar fil a l’agulla, quan va arribar el moment de prendre el relleu dels pares i dedicar-se a la cria de gallines ponedores per vendre ous de qualitat ecològics i campers, és a dir, de gallines criades en llibertat i alimentades amb cereals ecològics. Fan venda directa.

Quim de Can Magí

Can Magí és un mas de Vidreres on tota la vida han fet de pagès, però si abans tenien vaques per comercialitzar-ne la llet i la carn, des del 2008 es dediquen a produir ous de pagès.

En Quim de Can Magí porta la granja: té cura de l’alimentació de les gallines, recull els ous a mà amb cistells, com es feia antigament, mentre que la seva dona, la Maria Àngels, és qui els separa segons la mida i els col·loca en capses (amb un disseny ben innovador, per cert).

El galliner on dormen i ponen les gallines és l’antiga nau on tenien la cort de 25 vaques de llet, així que l’interior és prou espaiós i disposa de nius de fusta elevats per pondre, però les 2.000 gallines passen la major part del dia a l’exterior. L’alimentació principal és a base de cereals diversos (blat de moro, ordi, civada i blat) dels conreus que tenen al voltant de la masia.

Avícola Vilamajó

Des de 1768, els Vilamajó sempre han tingut terres i fruiters a Bellpuig, però va ser el padrí, en Jaume, qui va començar amb la producció d’ous, amb una petita granja de gallines. Ara, tota la família hi treballa.

En el seu cas, són una empresa que ha anat creixent: “El mercat ens anava demanant més i més, i ara la nostra capacitat de producció ha crescut exponencialment”. Però aquí rau, precisament, la seva excepcionalitat: “Tot i que en produïm molts, els nostres ous són un producte únic, perquè els de classe XXL no es troben al mercat, ja que de cada 100 gallines n’hi ha una, a l’atzar, que fa l’ou tan gros. Per això, només si tens moltes gallines pots tenir aquests ous”.

No fan producció ecològica, però defensen i valoren molt els avantatges de la venda directa al consumidor, perquè “ningú no s’estima el producte com nosaltres”.