Pastures de Castelltallat

En Pere i en Marc viuen en una casa mil·lenària del Bages i, des del 2013, lideren un projecte familiar de producció de carn de vedella, porc i embotit ecològic. Elaboren els seus productes de manera artesana a l’obrador propi.

Tenen cura de tot el procés: des que l’animal creix, es cria a la mateixa finca i s’alimenta pasturant lliurement a la serra de Castelltallat (considerada un espai d’interès natural), fins a l’elaboració artesanal dels productes a l’obrador propi.

Una de les claus del seu èxit és el bon tracte cap als animals. Gràcies al respecte pel ritme natural del bestiar, s’aconsegueix una carn de gust saborós i intens.

Mas Les Coromines

Aquesta família del Ripollès es dedica a la ramaderia aproximadament des del segle XIV. Generacions de tradició els han portat a ser grans professionals elaboradors de carn ecològica, natural i molt gustosa, provinent principalment de vaques de raça bruna dels Pirineus. L’objectiu del Mas Les Coromines és mantenir el llegat dels seus avantpassats tenint cura del bestiar, dels camps i de l’elaboració dels productes finals.

La diferència essencial del producte de Mas Les Coromines amb la carn convencional rau en el benestar dels animals i en la seva alimentació, que consisteix exclusivament en herba i pastures sense químics ni pesticides. Els mesos d’hivern, els animals pasturen als prats del Mas, i durant tres mesos a l’estiu fan la transhumància.

La carn que resulta d’aquest procés de cria natural té un gust especial, és més tendra, gustosa i d’un color més rosat que la de les vedelles criades de manera industrial.

Codina

Obrador de productes carnis fundat a Taradell l’any 1989 de la mà de Bartomeu Codina i Maria Teresa Ricart.

Des del seu inici,  han apostat per la recuperació de sistemes d’elaboració tradicionals, fent servir matèries primeres de temporada i originàries de la comarca d’Osona, per garantir la màxima qualitat.

Combinen processos artesans i tradicionals amb la utilització de maquinària d’última tecnologia en els processos d’envasat i de conservació, oferint una àmplia gamma d’embotits cuits i curats que s’elaboren seguint receptes tradicionals de la zona, i sense additius artificials.

Pertanyen al col·lectiu Osona Terra, associació de pagesos, artesans i productors de la comarca d’Osona.

Casa Beta

Albert de Moner pertany a una nissaga de ramaders que es remunta al segle XVI –el precedeixen setze generacions–. Sempre va voler continuar la tradició familiar de la cria de bestiar i ara és al capdavant de la petita explotació ramadera de Pujalt, al Pallars Sobirà, al cor del Pirineu, a 1.162 metres d’altura, que comercialitza carn de vedella de raça bruna.

A Casa Beta han tancat el cercle productiu: des de la cria fins a l’elaboració a l’obrador i la distribució. Els primers 7-8 mesos de vida, els animals conviuen a l’aire lliure al costat de la mare. Posteriorment, les vaques s’alimenten habitualment de les pastures dels prats i a l’estiu les traslladen a alta muntanya. A l’estable mengen herba seca recollida dels seus prats i una barreja de cereals equilibrada, que fa la carn més tendra i gustosa.