Planes Bones

Planes Bones és una masia d’origen medieval a La Guixa (Vic). Va ser adquirida per la família Saborit a principis del segle XX i, amb els anys, han conreat les seves terres oferint fruites i verdures fresques de gran qualitat i proximitat.

Fruit del gran èxit, van obrir una empresa de càtering de cuina tradicional a la comarca d’Osona.

Formen part del colectiu  Osona Terra, associació de pagesos, artesans i oficis de boca de la comarca d’Osona.

Can Manu

És la nostra botiga de productes de fora de Catalunya. Hem decidit incloure-la al Mercat en aquesta primera fase perquè l’experiència de compra sigui òptima. A Can Manu no fan venda directa i majoritàriament tenen producte fora de temporada.

Obren cada dia la persiana des de fa més de 30 anys per acostar a la gent del barri de Sant Andreu, fruita i verdura de la millor qualitat.

Ara, Can Manu ofereix també la seva selecció de productes als socis i sòcies del Mercat Arrels. Amb la seva parada, i de forma excepcional, incorporem al Mercat la fruita i verdura que, més enllà de la temporada, s’ha fet imprescindible a moltes llars de casa nostra i que trobem tot l’any als mercats de pagès tradicionals.

També hi trobarem productes singulars que fan de Can Manu una parada amb personalitat pròpia i que anirem descobrint setmana a setmana.

 

Tugas i companyia

La família Tugas es dedica a l’agricultura de manera respectuosa amb la terra des de fa tres generacions. Actualment, produeixen verdures ecològiques certificades, i amb compromís de màxima qualitat i proximitat, als seus horts del Baix Llobregat.

No apliquen tractaments ni adobs químics als productes, sinó que fan servir tècniques preventives per evitar d’arrel les males herbes i les plagues, i adobs 100% orgànics.

Els seus productes ofereixen avantatges per a la salut dels consumidors, tenint més cura de la terra i amb la conservació de varietats vegetals locals i tradicionals.

Cal Rafel

Al capdavant de Cal Rafel, al municipi de Pontils, a la Conca de Barberà, hi ha Josep M. Janer, la seva dona Anna i les dues filles: la Sara, de 29 anys, i la petita, la Judit, de 27.

Va començar l’avi Rafel conreant pomes. Ara tenen pomeres (de les varietats golden, fuji, granny smith i royal gala), peres (flor d’hivern i conference), cireres, nous i també un hort amb bledes, enciams, cols, escaroles, espinacs, carbasses, api, remolatxes, pastanagues, pebrots, albergínies, tomàquets de diferents varietats… A Pontils, els hiverns són molt freds –l’Anna el defineix com un “minipirineu”– i això condiciona la producció: “Quan els altres han acabat, comença el nostre producte”.

No tenen la certificació ecològica, però no fan servir productes químics i, com que l’hort està envoltat de boscos, això ja fa que els insectes els protegeixin de les plagues. “El que venem és gust” i el consumidor nota la diferència. Ja fa tres generacions que van a vendre al mercat de pagesos d’Igualada.

El Turó d’en Rompons

Entre Òrrius i Vilassar de Dalt (Maresme), al mig del Parc de la Serralada Litoral, Pol Dunyó produeix hortalisses ecològiques prioritzant les autòctones, i se centra en la recuperació del conreu de varietats antigues, com el tomàquet relíquia, que defineix com el producte estrella del projecte.

Comparteixen finca amb l’Horta d’Òrrius i la Granja el Niu d’Ous, dos projectes també agroecològics, i, tot i que treballen per separat, el producte el comercialitzen junts.

Un dels elements diferenciadors del projecte és la tracció animal: fan totes les tasques de conreu amb dues egües, la Cati i la Xula, i a més estan recuperant espais de cultiu abandonats al poble per revitalitzar l’àmbit rural, buscar l’autosuficiència, fer neteja de boscos… 

Can Tria

Can Tria és una empresa familiar que recull i dona continuïtat a la tradició pagesa de moltes generacions treballant les terres situades a la masia Can Tria (situada entre Mataró i Llavaneres, Maresme).

Des de l’any 1997 tenen la certificació ecològica amb el CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica).

Produeixen la seva pròpia llavor, fan el planter, cultiven moltes varietats de verdures i maduixes, elaboren diferents tipus de pans i fan venda directa en una agrobotiga i diferents mercats; d’aquesta manera tanquen el cercle sense cap intermediari.

 

 

Can Falgàs

Al marge esquerre del riu Fluvià, a Torroella de Fluvià (Alt Empordà), trobareu Can Falgàs, una empresa familiar de tradició pagesa. L’Alba Falgàs, el seu pare, Jeroni, i l’avi, Joan , són l’ànima actual d’aquest espai, que ells defineixen com “tocat per la tramuntana”, cosa que vol dir, d’una banda, que la producció està condicionada per l’entorn i la temporada, però, de l’altra, també es refereix a la ubicació, ja que estan al número 18 del carrer de la Tramuntana de Torroella.

Produeixen fruites i verdures ecològiques de qualitat, sense pesticides ni additius alimentaris de síntesi. Han fet que la seva producció sigui 100% ecològica, i tenen el segell de la CCPAE i el distintiu de km 0 – Slow Food. També produeixen cereals, plantes medicinals, oli d’oliva, fruita seca i suc de poma. Fan venda directa als mercats de poble de les localitats properes de l’Escala, Begur i Banyoles.