Vins El Cep

Les famílies Carreras, Esteve, Masana i Parera tenen una experiència centenària en l’agricultura i la vinicultura.

La gran qualitat dels seus vins, amb DO Penedès i DO Cava, és gràcies a la proximitat del celler amb les vinyes, que fa que es conservi el gust i les millors condicions, a la llarga criança del raïm, la fermentació lenta per mantenir les aromes intenses i a la cura i la passió per tot el procés.

Actualment, conreen seguint els principis de l’agricultura ecològica i biodinàmica per tal de preservar l’equilibri natural de l’ecosistema.

Destaquen pel seu compromís amb el medi ambient, treballant amb energies sostenibles, millorant la gestió de l’aigua i la reducció dels residus a la vinya.

 

Llopart

La primera referència històrica de la dedicació de la família Llopart a la vitivinicultura data de l’any 1385. Des d’aleshores, aquest vincle amb la vinya s’ha mantingut fins avui.

Durant segles, la família Llopart va compaginar el conreu de productes tradicionals mediterranis, com el blat, l’oliva i la vinya, per acabar dedicant-se exclusivament a aquesta última, a finals del segle XVIII. A principis de la dècada del 1950, van començar a impulsar i donar prestigi als vins escumosos Corpinnat artesans que elaboren, consolidant-se com un dels productors de més qualitat.

Les seves vinyes singulars, situades a l’Alt Penedès, estan envoltades d’un entorn clau que permet mantenir una producció i una qualitat estables, anyada rere anyada.

Ratafia Bosch

Des de fa cinc generacions, a Ratafia Bosch elaboren i comercialitzen licors de tota mena. Seguint la tradició familiar des del 1892, els secrets de la producció han anat passant de pares a fills, així com la recepta de la ratafia, amb cent vint-i-cinc anys d’història.

Tots els ingredients que fan servir per elaborar els licors són naturals i de proximitat, com han fet des de l’inici. A la destil·leria on elaboren tots els productes, des de la clàssica ratafia fins al licor de Núria o el patxaran, encara es conserven gravats i cartells que representen la seva llarga i reeixida trajectòria. El procés de fabricació és manual, cosa que permet obtenir unes begudes 100% artesanes.

A Ratafia Bosch s’han adaptat als nous temps, per exemple, en els dissenys de l’embotellament o l’etiquetatge, mantenint inalterada l’essència dels seus orígens.

Celler Vell

Empresa familiar dedicada exclusivament a elaborar cava artesanal des de principis del segle XX, a les vinyes de la propietat, situades als afores de Sant Sadurní d’Anoia, a la comarca del Penedès.

La seva història comença l’any 1954, quan Pere Estruch Casanovas, fill de la localitat i amb una llarga tradició familiar vitivinícola, va fundar el celler al centre mateix de la vila. A mitjan anys vuitanta, les caves es van traslladar a la ubicació actual, dalt d’un turó a tocar de les vinyes i amb unes vistes privilegiades de Sant Sadurní.

Actualment, els fills han pres el relleu i continuen la tasca que el pare va iniciar fa més de seixanta anys de manera rigorosament artesanal. En Josep Maria explica que segueixen el mètode tradicional per elaborar el cava, conegut com a champenoise, però que han anat evolucionant del cava convencional a l’ecològic, i ara més de la meitat dels productes ja porten aquest segell.

Santuari del Miracle

El barceloní Manel Casanovas va decidir instal·lar-se, ara fa quatre anys, al municipi de Riner, al santuari del Miracle, al Solsonès, on viuen només quatre monjos. Es va enamorar del lloc i es va convertir en l’hostaler del santuari, on ofereix allotjament i té un restaurant a l’edifici que ocupava l’alberg de pelegrins, construït al segle XVI.

L’any 2018 va decidir engegar l’elaboració comercial de la Ratafia del Miracle, una recepta que va deixar com a llegat el germà Benet, de la comunitat benedictina del santuari, amb només cinc ingredients –nous verdes, canyella, clau, nou moscada i farigola–, però amb una graduació inusualment elevada, de 48°.

En Manel explica que “teníem tots els ingredients a l’abast, ja que al costat del santuari hi ha moltes nogueres, i pels volts de Sant Joan del 2018 vam collir les nous verdes i vam contactar amb la Fàbrica de Licors la Manresana, que ens van ajudar en tot el procés”.

Bàrbara Forés

Pili Sanmartín és la sisena generació del celler Bàrbara Forés. El nom ret homenatge a la rebesàvia de la Pili, que va néixer a Gandesa el 1828. Va ser, però, el seu fill Rafael Ferrer Forés, farmacèutic i viticultor, qui va fer construir el celler de la casa pairal, a les darreries del segle XIX, i va començar a embotellar vi.

Cent anys més tard, el 1994, els pares de la Pili, la Carmen i en Manolo, van comercialitzar les primeres ampolles amb el nom de Bàrbara Forés i es van convertir en pioners a la DO Terra Alta en apostar per la varietat garnatxa blanca –avui emblema de la zona– i, més recentment, per l’autòctona morenillo, gairebé extingida i que han recuperat. Enguany ha estat autoritzada per la DO.

La major part de les feines del camp les fan manualment, especialment les podes en verd i la verema.

El Jardí dels Sentits

Des del 1998, la Blanca Ozcàriz i la seva germana Mar, amb les mans expertes de l’Esteban, treballen en equip les vinyes familiars heretades dels rebesavis Raventós, fundadors del Lacrima Baccus, i elaboren caves amb criances llarguíssimes, com ho feia també l’avi Raventós Baldrich.

Tant el nom de la gamma de vins i escumosos, Misteriós, com el del projecte fan referència a la funció que fan els sentits (gust, olfacte, vista…) en la manera de viure i beure el vi. De fet, la Blanca és experta en ciències sensorials i aplica els seus coneixements al tast de vins. També potser per això elaboren els vins de finca, com explica, “per pura inspiració, sense seguir cap protocol i intentant extreure el màxim potencial de la vinya”.

El Jardí dels Sentits té la certificació ecològica de les seves vinyes des de l’any 2014, amb ceps de més de setanta anys, i també estan aplicant tècniques d’agricultura regenerativa i biodinàmica.