Molí de Rué

La família Poquet, fundadors i propietaris de Molí de Rué, fa més de cent anys que conreen oliveres, vinyes i també ametllers a Vinebre.

El besavi Ramon Poquet (fill de Ca Rué) va ser el primer d’aquesta nissaga de pagesos, i ara la Noemí Poquet, llicenciada en Enologia, i el Jordi Riera, pagès, son la quarta generació. Han seguit la tradició amb l’elaboració de vins a dojo dins la DO Tarragona i també amb la comercialització, però, d’altra banda, han apostat per la modernització i el llançament de nous productes. Així, doncs, han estat uns dels impulsors de la recuperació del tradicional vimblanc de Vinebre, un vi blanc dolç assolellat i sobremadurat, que van presentar el desembre del 2012 sota el nom de Sol i Serena.

La Noemí va ser proclamada Dona Rural 2016 de les Terres de l’Ebre. Ja de petita deia que volia ser pagesa, i ara reivindica la qualitat dels vins (encara poc coneguts) de la DO Tarragona.

A peu del celler trobareu l’agrobotiga, amb tota la gamma de productes propis, com l’oli de les varietats arbequina, rojal (autòctona de la zona) i empeltre, i d’altres de proximitat.

L’Olivera Cooperativa

La història de L’Olivera comença el 1974 a Vallbona de les Monges, on des de fa quaranta anys han fet créixer aquest projecte per elaborar vins i olis ecològics donant feina a persones amb dificultats. És una cooperativa d’integració social i, si visiteu el monestir de Vallbona, heu d’acostar-vos a visitar-los i tastar algun dels seus vins, sota les DO Costers del Segre i DO Catalunya, i l’oli d’oliva verge extra.

Tant els vins com l’oli es produeixen a les finques, de propietat o també arrendades, que conreen seguint els criteris de l’agricultura ecològica. Van començar elaborant només vins blancs, però des del 2008 també en produeixen de negres, escumosos i dolços.

A pocs metres del celler, hi ha el molí on elaboren l’oli, amb olives de la varietat arbequina.

I, des del 2010, el projecte s’encarrega de gestionar la finca que l’Ajuntament de Barcelona té a la masia anomenada Can Calopa, a la serra de Collserola, amb les úniques vinyes que hi ha al municipi de Barcelona.

Vinyes Domènech

L’any 2002, la família Domènech-Nogueroles va fundar Vinyes Domènech amb l’objectiu de conservar i millorar el patrimoni natural de les seves finques, donant ales a un projecte vitivinícola que té en compte la biodiversitat del paisatge que l’envolta.

Són pioners en l’elaboració de vins monovarietals i s’han especialitzat en varietats locals de garnatxa, com la blanca, la roja-grisa, la negra i la peluda. A més, a les seves finques hi ha una de les vinyes més antigues de garnatxa peluda de Catalunya.

Tenen una cura especial per l’entorn natural protegit i la seva biodiversitat, així que només fan servir pràctiques biodinàmiques d’agricultura ecològica. Vinyes Domènech és un projecte circular que redueix el consum de recursos naturals i l’emissió de gasos, amb què aconsegueix la màxima qualitat i sostenibilitat.

Coca i Fitó

Toni i Miquel Coca són fills de pagesos. Però si la família s’havia dedicat sempre a la producció de planter d’horta, ells van decidir fer vi. No va ser per casualitat: amb només 16 anys, en Toni es va formar com a enòleg a Falset, i amb més de 30 anys d’experiència va rebre el reconeixement de Millor Enòleg del 2018 per l’Associació Catalana de Sommeliers.
Per la seva banda, en Miquel era comercial de vins i caves per a altres cellers. Feien un bon tàndem i, l’any 2006, van decidir començar a elaborar el seu primer vi, a la finca que tenen a Marçà. La major part del raïm prové de vinyes velles de baixa producció, tota ecològica, per això volen aconseguir que enguany tots els vins tinguin certificat ecològic (alguns, com el Nu, ja el tenen).

Actualment, els dos germans expliquen que produeixen vins “de la Mediterrània a l’Atlàntic”, ja que inclouen les denominacions Montsant, Terra Alta, Priorat, Empordà i Ribeira Sacra.