FAQS

El Mercat Arrels és un projecte col·lectiu que en poques setmanes ja va sumar centenars de fundadors, que no han deixat d’augmentar, i que ja té el suport de més de 3.300 socis i sòcies fundadores, prop de 300 productors i més de 10.000 seguidors.

Des que vam engegar, compartint la idea amb tothom i convidant-vos a participar-hi, hem estat treballant durant mesos, amb els fundadors i els productors, amb la coordinació conjunta de la cooperativa Som* i el sindicat Unió de Pagesos.

Aquest mercat virtual sense afany de lucre vol posar en contacte, directament, la ciutadania i la pagesia, per avançar cap a un model de distribució alimentària més just i per generar un espai de diàleg i de creixement.

Arrenquem amb un període de prova de dos mesos per garantir, amb l’ajuda de tothom, un projecte viable i coherent.

Durant la pandèmia que acabem de viure s’ha fet molt evident la necessitat de ser a prop de la natura, de la terra; l’absurditat de viure en un món on portem cebes de Nova Zelanda i abandonem els camps del costat de casa…

La globalització ha convertit el mercat dels productes de la terra en un monopoli controlat per grans corporacions. Els gegants de l’alimentació defensen una lògica insostenible: resultat immediat, màxim benefici i mínima diversitat.

El procés de deslocalització ha fet que, els darrers 50 anys, hàgim passat de consumir un 80% de productes locals a menys del 15%.

Aquest sistema ens perjudica a tots:

Els consumidors paguem més per productes pitjors i perdem l’oportunitat de triar allò que comprem.

Els pagesos es veuen obligats a abandonar un sistema de producció amb milers d’anys d’història que respecta la terra i en garanteix el futur, i només poden subsistir acceptant una precarietat insostenible a mig termini. Això provoca que cada vegada quedi menys pagesia, amb les conseqüències que té la despoblació per al territori i que els llocs de treball cada cop siguin més precaris i de menys valor afegit per a la societat.

L’entorn natural no suportarà, a llarg termini, la pressió de l’explotació intensiva, es veu contaminat per sistemes industrials de producció i transport i perd la biodiversitat.

És urgent i imprescindible que recuperem el dret a triar allò que consumim. Un món on tothom consumeix el mateix i al mateix temps no és sostenible. Recuperar la proximitat és recuperar l’ànima de la nostra terra, de la nostra gent, de la nostra vida.

El Mercat Arrels neix per garantir que els productors són remunerats de manera digna i que els consumidors tenen la llibertat i el poder de decisió de compra que els neguen les multinacionals i la gran distribució alimentària.

Els treballadors de la terra i del mar, els artesans que produeixen el que consumim avui, són els únics que poden garantir allò que menjarem demà. Per això, és imprescindible protegir-los i ajudar-los, amb la tria diària d’allò que comprem, d’allò que mengem, d’allò que regalem… Estem decidint el futur.

Centenars de productors han fet un pas endavant per tornar a les arrels i oferir el seu treball fora del sistema globalitzat. Volem apostar per aquests professionals valents i aportar les eines, la tecnologia i la comunicació necessàries perquè el seu esforç arribi a tothom.

I hi apostem donant-los visibilitat i aportant tota la nostra capacitat tecnològica, logística i de comunicació per construir una xarxa potent que, sense afany de lucre i amb tota la comoditat, posi el futur en mans dels que treballen la terra i dels consumidors que volen un món millor.

Triant el que consumim avui definim el món que tindrem demà. El futur que volem és a les nostres mans. Amb Arrels, ara més que mai, és a les teves.

El Mercat Arrels neix per oferir una alternativa al model de distribució alimentària més habitual, basat en els criteris especulatius de les grans corporacions. Arrels és l’aliança entre els productors de proximitat i els consumidors per a un benefici comú. Darrere d’aquesta idea, hi ha l’experiència de Som*, que, durant el confinament de la primavera passada, va impulsar el projecte Llibreries Obertes i va aconseguir posar en contacte milers de lectors amb l’extensa xarxa de llibreries de proximitat de Catalunya, que no podien obrir presencialment per Sant Jordi i que, a més, s’enfrontaven amb la competència depredadora de les grans plataformes digitals. Llibreries Obertes va ser un èxit rotund, amb més de 30.000 llibres venuts, 10.000 lectors i 600 llibreries. Ara és el torn de la terra.

La cooperativa cultural Som* és la impulsora dels mitjans de comunicació Arrels i posa al servei d’aquest projecte la seva experiència en gestió digital i en l’organització de comunitats de persones que comparteixen interessos i valors.

Unió de Pagesos, la principal organització agrària de Catalunya, s’ha implicat amb Mercat Arrels per assessorar-ne la planificació i el desplegament, garantint que el projecte respecta el model de vida de la nostra pagesia.

Els fundadors són els primers consumidors que han confiat en el Mercat Arrels per fer possible que engegui aquest hivern. Seran agents actius del projecte i no només simples compradors, perquè el projecte neix per a ells.

Els productors. Són pagesos de proximitat que es comprometen a oferir aliments de qualitat i a adaptar-se a un nou model de venda i distribució a través de la xarxa, però amb els valors dels mercats de sempre.

En aquesta fase de prova, que durarà dos mesos, només hi podreu comprar les persones sòcies i fundadores del Mercat. Si ja ets fundador o fundadora, et pots saltar aquest pas. Si no, encara hi ets a temps! Ho vols fer ara? (enllaç a pàgina ‘verkami’)

Des de l’arrencada del Mercat, hem simplificat el procés amb una única aportació anual, de 50 euros, que et dona dret a rebre la revista Arrels, el món que torna durant un any a casa i a comprar al Mercat sense pagar res per l’enviament. A més, tindràs 10 euros al teu compte per fer la primera compra.

I, sobretot, com a membre de la comunitat Arrels, ajudaràs a fer realitat els objectius que compartim amb tu: connectar directament productors i consumidors aportant als professionals de la terra una eina de comunicació i logística sostenible, eficient i pionera.

Com el mercat de pagès de sempre, però online. Des de casa, podràs triar els productes dels teus paradistes i omplir el cistell virtual, que et portaran a casa el dia del mercat setmanal que et correspongui, segons el poble o el barri on visquis. La comanda te la prepararan directament els pagesos a qui hagis comprat i tindràs un espai de comunicació directa amb cada pagès i pagesa.

Entreu al vostre Mercat amb la vostra adreça de correu electrònic i contrasenya. Si encara no la tens, demana-la aquí. (enllaç form: mail i mail automàtic amb contrasenya).

Visiteu les parades per descobrir els productes de la setmana.

Trieu els productes. Veureu que la compra mínima és de 50 euros i que, com a socis fundadors, no pagareu res per l’enviament.

Confirmeu la comanda, feu el pagament i prepararem, amb cada pagès, la vostra comanda.

Rebeu els productes a casa. Us avisarem amb un correu electrònic el dia abans d’enviar-vos la comanda i amb un sms 30 minuts abans d’arribar a casa vostra.

El Mercat Arrels és la versió digital dels mercats de pagès de tota la vida. Per això, s’organitzarà adaptant el model dels mercats locals setmanals repartits pel territori, un sistema que garanteix una distribució sostenible i que el producte sigui fresc i de proximitat.

El repte del Mercat Arrels és adaptar a l’entorn digital les dinàmiques dels mercats de pagès
presencials. Per això, Arrels mantindrà el sistema tradicional dels mercats setmanals locals, que garanteix que el producte de proximitat —especialment el producte fresc— hi arriba en condicions òptimes i amb un sistema de distribució eficient i ambientalment sostenible.

Per fer-ho possible, treballem prioritzant la proximitat, amb unes rutes de recollida connectades als dies de Mercat de cada barri i poble, i amb la màxima eficiència.

Cada pagès posarà a la venda, a la seva parada virtual, la quantitat de què disposarà de cada producte per lliurar-lo la setmana següent, i en fixarà el preu al qual el vol vendre. Sense volums mínims, només productes de temporada i en el moment òptim.

Durant la setmana, els consumidors dels mercats locals que atén cada pagès en podran comprar, fins que s’exhaureixin.

Al final de la setmana, cada pagès rebrà la llista de productes que ha venut, i preparà de manera personalitzada la comanda de cada consumidor amb els materials d’embalatge sostenible que facilita Arrels.

L’endemà, passarem a buscar les comandes de cada pagès, de manera organitzada, prioritzant la proximitat i l’eficiència de la ruta de recollida.

Un cop al magatzem, i mantenint sempre una temperatura de 5 ºC per conservar els productes de manera òptima, reunirem les comandes que han preparat els diferents productors per a cada consumidor, de manera que rebreu a casa, en un únic viatge, els productes que us han preparat tots els paradistes als quals heu comprat.

El dia del vostre mercat local, us lliurarem els productes. El dia abans us informarem de l’hora d’arribada prevista de la comanda, per correu electrònic, i 30 minuts abans d’arribar a casa vostra amb un sms.

quests dos mesos de prova, necessitem la complicitat dels pagesos i dels socis del Mercat per resoldre tot allò que no hàgim previst.
Hem dissenyat cada pas del sistema perquè tot flueixi sense cap error, i hem dedicat el màxim esforç per pensar en tot, però el sistema que engeguem és pioner i és imprescindible fer la prova del cotó plegats.

Per això, si rebeu un producte que no heu encarregat, si us falta algun producte, si algun producte no està en perfectes condicions, si el transportista no arriba a l’hora prevista… necessitem que ens aviseu com més aviat millor al correu electrònic fundadors@mercatarrels.cat. La persona responsable del vostre mercat estarà atenta a qualsevol incidència per resoldre-la amb la màxima urgència possible.

La participació de cadascuna de les persones que formeu part d’Arrels durant aquests dos mesos és vital per aconseguir que el Mercat sigui un èxit.

Per això us demanem que feu servir tant com us sigui possible els espais de comunicació del Mercat.

Valora els paradistes: a la pàgina de cada parada trobaràs un espai per valorar, amb el sistema d’icones, els productes que has rebut a casa.

Opina, pregunta, comenta… Aprofita per preguntar als pagesos i les pageses del Mercat tot allò que sempre has volgut saber! Entra al seu espai del web del Mercat i deixa-hi un comentari. Els farà molt contents contestar-te!

Explica’ns-ho tot! Al correu fundadors@arrels.cat estem atents a tot el que ens comenteu: sobre el transport, el material de paqueteria, el web, el funcionament del Mercat…

Ets pagès o elaborador i vols formar part d’Arrels? Omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu per donar-te d’alta.

Durant els dos mesos que durarà la fase de prova, només incorporarem un petit nombre de productors per assegurar-nos que la dimensió de tot el sistema és adequada al volum de comandes i de producte.

Si tot va bé, un cop acabada aquesta fase anirem incorporant nous paradistes al Mercat.

Els paradistes del Mercat Arrels han de facilitar a l’equip del Mercat les característiques dels productes, així com qualsevol necessitat específica de transport i/o manteniment.

Cada pagès o elaborador prepararà individualment cada comanda per a cada consumidor, si treballa amb producte fresc, i, tant si treballa amb producte fresc com amb producte de rebost, respondrà totes les comunicacions que els socis i les sòcies del Mercar li facin arribar.

Cada productor o elaborador és responsable del bon estat i la qualitat dels productes que lliura, que s’ajustin a la informació que ha facilitat i als textos, els vídeos i les fotografies que n’hagi preparat l’equip d’Arrels amb el seu vistiplau, i que el contingut del paquet que es lliura es correspongui amb la comanda feta pel consumidor en concret.

Els paradistes del Mercat han de ser professionals del sector agrari i/o ramader, dur a terme la seva activitat ajustant-se a la normativa i a les bones pràctiques agràries, i proveïts de totes les llicències i els permisos administratius necessaris.

Tots els productes que posin a la venda han de ser de collita, producció i/o elaboració pròpies, i els processos de la producció han de ser adequats per tenir cura del medi ambient.

Els pagesos i els elaboradors que presenten els productes amb certificat sostenible o ecològic han de poder acreditar aquests certificats segons la normativa existent.

El Mercat Arrels és una plataforma que ofereix uns serveis als pagesos i els elaboradors perquè puguin vendre els seus productes directament als consumidors.

Per utilitzar aquests serveis, els pagesos i els elaboradors aporten al Mercat un percentatge, sempre inferior al 20%, de l’import de les seves vendes. Aquest import s’inverteix en la logística i el transport dels productes.

Tots els termes legals de la relació entre els pagesos i els elaboradors i el Mercat es recullen a l’acord signat amb la cooperativa impulsora del projecte, Som Cultura, sccl.

Els paradistes del Mercat es comprometen a seguir el Manual pràctic que facilita l’equip d’Arrels per preparar les comandes i informar dels productes que volen posar a la venda, i disposen de contacte directe amb el responsable de Productors del Mercat per resoldre qualsevol dubte o incidència.