Manifest fundacional


Imagina un món on no empobrim la terra produint i consumint com ho fem. Un món on no ens hem desconnectat del ritme de les collites ni hem oblidat la frescor dels aliments. Imagina un món on no omplim els nostres plats de productes tristos, pàl·lids i insípids.

El parèntesi que estem vivim ens ha permès intuir una altra manera de fer de la que no som tan lluny. Els més afortunats hem tornat a pastar amb les mans, a crear amb paciència, a assaborir el pas del temps. Sabem que podem deixar llevar el pa i sentir l’olor del sofregit fet a foc lent. Aixecar el cap de la pantalla i deixar lliscar les hores des del balcó mentre el capvespre juga amb el cel. I potser ens hem adonat del que en el fons, ja sabíem: tornar a connectar amb les nostres arrels no és fer marxa enrere. És l’única forma d’avançar, l’únic futur possible. És assegurar-nos un entorn viu, uns sabors canviants i rics. La dolçor tendra dels albercocs a l’estiu i els cors apretats de les carxofes a l’hivern. Assegurar que els nostres pagesos i artesans no hagin d’abandonar tot el que han après destil·lant segles de tradició. El futur que volem.

Ens hem adonat que per retrobar les arrels, només havíem d’enfonsar les mans a la terra. Seguien allà. Per això volem recuperar el poder de decidir. De donar forma al món que podria ser al marge de les grans distribuïdores i multinacionals depredadores.

Decidint el que comprem, el que mengem, decidim com serem. I ja fa temps que van sorgint, poc a poc, petits productors que cuiden la terra, recuperant-ne el ritme, respectant-ne els temps.

Artesans que acaronen la fusta i modelen el fang. Que ens recorden que es pot innovar, que es pot estirar els dits cap al futur sense arrencar les arrels de terra. Sense oblidar tot el que hem après.

Per això des de les revistes CUINA i DESCOBRIR, des del cor del cooperativisme, fem neixer ARRELS: el mercat de pagès més gran del món. Un punt de trobada que ara busca els seus primers 5.000 impulsors i que servirà per connectar aquests valents amb les persones que volen gaudir dels seus productes, per ser el pont entre productors i compradors, entre el passat que estimem i el futur que volem.

Sense arrels, res no brota. Sense arrels no hi ha fruit possible. Cuidem-les per nodrir el nostre futur.

Signants del manifest que donen
suport a Arrels. El món que torna.

Kilian Jornet. Atleta, campió del món d’skyrunning i esquí de muntanya

Lluís Llach. Cantautor i diputat al Parlament de Catalunya 2015-17

Carme Ruscalleda. Xef dels restaurants Moments (Barcelona) i Sant Pau (Tòquio).

Marc Ribas. Cuiner i Presentador del programa Cuines de TVC

David Carabén. Cantant del grup Mishima

Roger Mas. Cantautor

Suu. Cantautora

Marc Parrot. Compositor, productor musical i cantant

Joan Reig. Bateria del grup Els Pets

Pere Arquillué. Actor de teatre, cinema i televisió.

Maria Climent. Escriptora i traductora

Quim Masferrer. Actor i conductor del programa El Foraster de TVC

Carlota Freixenet. Llibretera i sòcia de La Carbonera

Irene Jaume. Llibretera i sòcia de La Ciutat Invisible

Marc Casabosch. Divulgador especialista en boscos i horticultor ecològic

Mireia Boya Busquet. Ambientòloga i diputada al Parlament de Catalunya 2016-17

Ruben Wagensberg. Activista impulsor de “Casa nostra, casa vostra”

Ignasi Termes. Activista

Txell Bonet. Periodista i guionista

Xavier Graset. Periodista

Laura Rosel. Periodista i directora d’Ara Llibres

Laura Sangrà. Periodista

Adam Martín. Periodista, escriptor i divulgador d’alimentació i nutrició

Carles Porta. Periodista, escriptor, director i guionista

Joan Caball. Coordinador nacional d’Unió de Pagesos

Matilde Font. Membre de la Plataforma en Defensa de l’Ebre

Viqui Sanglas. Cofundadora d’All Those Food Market

Chiara Bombardi. Slow Food BCN / Restaurant Rasoterra

Daniele Rossi. Slow Food BCN / Restaurant Rasoterra

Toni Massanés. Gastrònom i director general de la Fundació Alícia

Mariano Martínez. Associació Gastronomia i Turisme Baix Llobregat

Óscar Teruelo. Associació Gastronomia i Turisme Baix Llobregat

Pep Palau. Director del Fòrum Gastronòmic

Diana Amigó. Sòcia de L’Economat Social (Sants)

Adrià Dalmau. Oli Nousegons

Ester Gomis. Ca Rosset, fruita seca i oli

Família Rovira. Ramaders de Cal Rovira (Sagàs, Berguedà)

Pili Sanmartín Ferrer, M. Carmen Ferrer Escoda i Manolo Sanmartín Suñer. Celler Bàrbara Forés (Terra Alta)

Raquel Serrat i Tubau. Ramadera de boví i equí en cicle tancat en ecològic (Pardines, El Ripollès)

Pere Pujol. Formatgeria Molí de Ger

Francesc Pena. Fruites i oli Sat Bepa (Seròs, Segrià)

Iolanda Fresnillo. Sociòloga

Clara Ferrando. Formatgera (Casa Mateu, Surp)

Mireia Franch. Sòcia de la cooperativa Sambucus

Vicente Guallart. Arquitecte, fundador del IAAC i director de Valldaura Labs

Jordi Creus. President de Som